Diu la Gemma que sempre té moltes ulleres i que porta un estil de vida força saludable, menja equilibrat, no pren alcohol, no fuma i descansa lo seu… però tot i així té unes ulleres molt marcades. Anem a sentir quins aliments poden ajudar i el possibles perquè d’aquesta condició des de la perspectiva de la cuina terapèutica i la medicina oriental.


En medicina oriental amb diagnòstic facial oriental, la zona de les ulleres es relacionen amb els Ronyons. Els ronyons son molt sensibles a l’estrès, a les situacions traumàtiques, a l’ansietat i quan estan debilitats es manifesten amb la por patològica, aquella que et bloqueja, perquè una mica de por també et impulsa i et fa corre quan estem en perill. Però la por que et paralitza es un indicatiu que hi ha un desequilibri als Ronyons, a la bufeta i l’aparat reproductor.

El fred es lo que més pot perjudicar als Ronyons, de fet ara, a l’Hivern, hem de tenir especial atenció i tonificar l’energia dels Ronyons. Quan parlo de fred no tan sols estic parlant del clima o de menjar aliments freds i que refreden. Per exemple: Els tomàquets ecològics son molt saludables i tenen moltes vitamines, però son fruites de l’estiu i refreden, llavors menjar tomàquets, cogombres, pebrots, amanides crues en general a l’Hivern debilita la energia del ronyons. Que més bé, vol calor. Potser que es faci una dieta molt saludable i equilibrada però que no correspon a la temporada en que estic o la meva condició i a la meva constitució.

Hi ha persones que tenen més símptomes de fred, que és molt probable que lo  passa a la Gemma o altres persones amb unes ulleres molt marcades i hi ha d’altres que tenen més símptomes de calor i fins i tot quan fa fred climatèric seria indicat fer una dieta una mica més refrescant, sense exagerar, que això de l’equilibri energètic amb la dieta partim sempre de un balanceig suau. També un entorn humà que es fred perjudica els ronyons .

Els ronyons alberguen l’essència de la vida. Si l’estil de vida i l’alimentació no es l’adequada gastem més ràpidament la nostre essència vital heretada. Tal i com diu la epigenètica, el medi pot alterar l’essència, principalment vers l’alimentació i el aire que respirem. Respirar conscientment, sovint, aire pur es tan o més important com la qualitat i l equilibri del què mengem.

Consells generals per la Gemma i per les persones amb ulleres, amb debilitat als ronyons i al L’Hivern en general:

  • Procurar tenir sempre la zona lumbar protegida i calenta. Hi ha unes faixes de cotó que es diuen ‘Haramaki’ i que van molt bé per usar-les sota roba i mantenir la zona lumbar calenta.
  • Menjar calent i mai menjar a la temperatura de la nevera i fins tot si la temperatura ambient es molt freda, millor escalfar sempre els aliments.
  • Anar en compte amb l’excés de cru i de líquids, els ronyons gestiona els líquids i els minerals, massa líquids, fins i tot les infusions, fa els ronyons treballar massa i els desgasta.
  • Potenciar les verdures d’arrel, aquelles que tal com a la natura descendeixen la energia cap a sota terra, llavors també tonifiquen la part baixa del cos: Bufeta, aparat reproductor i Ronyons i tot el sistema que va associat com la salut òssia o l’oïda. A L’Hivern tirem d’arrels: pastanagues, porros, xirivies, naps, salsifís, …
  • Evitar verdures i fruites que refreden i fan treballar massa els ronyons: Els espàrrecs, la família de les solanàcies (tomàquets, patates, albergínies, pebrots…) i també aquells aliments amb molts oxalats com les espinacs i les bledes. Millor de fulla verda, al Hivern i quan hi ha símptomes de debilitat de ronyons, menjar cols, escarola, rucula, entre altres.
  • Anar molt en compte amb els excitants com el cafè i altres begudes excitants que danyem els ronyons i produeixen ansietat.
  • Utilitzar una mica més de condiments salats, aquí és molt necessari que la mesura fa el remei i anar em compte per no abusar: Sal marina sense refinar, aigua de mar, salsa de soja ecològica, miso i algues marines.
  • Les mongetes azukis, unes mongetes petites de color vermellós i que tenen forma de ronyons, son especifiques dels Ronyons i son més riques que altres llegums perquè creixen en terra volcànic.
  • Potenciar estils de cocció que aporten calor interna:  Estofats, saltejats llargs, forn (sense abusar perquè també seca molt), fregits amb seny, sopes contundents amb poca aigua.

Comparteix el podcast