Com pots ajudar a introduir aliments saludables en l’alimentació d’una persona que té hàbits i gustos alimentaris prejudicials? Ens pregunta la Noemi _ “M’agradaria ajudar a una amiga de tota la vida en aquest sentit, però jo encara m’estic formant i m’agradaria poder aconsellar-li millor sobre com integrar aquest tipus d’alimentació en la seva llar. Ella té bastant interès i em pregunta de vegades per aliments que està provant i com preparar-los … Té un sobrepès important i altres problemes hormonals crec que derivats del seu estil de vida poc saludable.


S’ha de ser amable i predicar amb l’exemple. Si la amiga de la Noemi veu que ella està bé i saludable, s’acostarà a la seva llum, perquè la necessita i vindrà per ella mateixa en busca de eines que li puguin ajudar. Per tant, Noemi: Prepara’t per brillar! És contraproduent intentar convèncer-la a realitzar canvis, molt millor que arribi a aquesta conclusió per si mateixa, deixa que sigui ella sigui qui et demani l’ajuda. La salut i el benestar son compromissos personals.
Per fer canvis és molt important tenir la consciència del què ens està passant, on estem i on volem arribar. Ens hem de fer responsables dels nostres propis canvis i llavors marcar una ruta de passos a seguir. Una bona eina, a més de unes pautes alimentàries bàsiques és aprendre o millor dit re aprendre a cuinar els aliments reals de forma senzilla, però aleshores que el menjar a més de saludable resulti deliciós. També és molt i molt important una organització dels àpats, del rebost i de la cuina en general. Si no es que tenim un altre “full de dieta” penjat a la nevera com un recordatori de unes bones intencions que mai arribem a complir.

Quan faig a casa de la gent a ensenyar lis a cuinar d’aquesta nova manera, lo primer que fem es mirar cosa per posa que hi ha cuina per tal de reflexionar sobre cada objecte I aliment que hi ha o que no existeix en aquesta cuina, en relació Al full de ruta que hem pactat abans i que el alumne s’ha compromès a seguir. Per exemple: Si jo vull deixar de prendre cafè, perquè lo primer què em trobo al entrar a la cuina és amb el últim model de cafeteres elèctriques ? Potser les altres persones que viuen a la mateixa casa, no volen deixar el cafè. Però també es pot parlar amb ells i explicar on vull arribar i demanar lis, mai exigir o imposar, que em donin un cop de mà amb això i que m’ajudin a complir amb els meus objectius. Entre tots podem decidir posar la cafetera en un lloc més discret i que no sigui lo primer que veig al entrar a la cuina quan m’aixeco. En la majoria dels casos, si es diu bé, els altres col·laboren, és més ho he vist molts cops, que d’hora s’apunten en aquests nous hàbits, perquè et veuen brillar i tots necessitem llum en els nostres camins. Després… si no tinc una vaporera com menjaré més sovint verdures al vapor? Un bon ganivet i els estris de cuina adequats ens ajuden i molt a què cuinar ens sigui més còmode i a obtenir bons resultats …
El rebost o els armaris, és important que sigui bé ordenats i amb aquests aliments que son bàsics per la meva dieta equilibrada o sigui cereals integrals en gra, llegums, fruits secs, llavors, etc… i no plens de diferents tipus de galetes i de menjar refinat i de conserves de menjar processat. Lo mateix i en això insisteixo, en comentar ho, perquè m’arriba cada dia i és possible que els que ens estan escoltant, tingui un altre veu que diu, alguna cosa d’aquest tipus_ “però els meus fills volem menjar galetes amb colacao i el meu marit vol la seva borsa de patates fregides i la seva cervesa per quan arriba de la feina…” _ Però es tracta de tu i dels teus canvis i els has de fer tu i no el teu marit o els teus fills, perquè vas ser tu qui va decidir canviar d’hàbits alimentaris. Quants armaris hi han a la teva cuina? O quants prestatges? Realment cal que les magdalenes estiguin endavant dels teu flocs de civada que has decidit que a partir d’ara no esmorzaries més magadalenes i que vols començar a esmorzar crema de civada? Segur que be organitzada aquesta cuina, per molt petita que sigui, dóna per tots i tothom estarà molt content en trobar exactament lo que vol i quan ho vol. Vigilem quan posem les excuses als altres, això no es fer se el responsable.
Lo mateix amb la nevera, plena de verdura, de diferents tipus i que seran la base de la teva dieta. Tot net, a la vista i bé organitzat! Quan l’obres t’ha fer goig! També alguns tuppers amb menjar que has preparat amb més quantitat per tenir una base preparada. Si faig un arròs integral que triga uns 45’ en cuinar se, llavors no faré només arròs per un sol àpat: Cuino de més i un dia el menjo, tal i qual com acompanyament de unes llenties per exemple, l’altre día el saltejo amb verdures i bolets, l’altre el poso com complement de una sopa i l’altre l’escalfo a foc baix, una bona estona, amb una mica de una beguda vegetal, panses, orellanes i fruits secs…i faig una mena de arròs dolç per berenar o esmorzar.

Podem començar per canviar tots els aliments refinats per aliments integrals. O sigui en comptes d’arròs o pasta blanca que siguin integrals. Tenir varietat de cereals integrals per no menjar sempre el mateix: mill, fajol, quinoa, civada, etc… i també varietat de llegums seques: llenties, cigrons, mongetes… Tenir diversitat de fruits i fruita seca i llavors per complementar els plats i per àpats com els esmorzars i berenars. S’ha de tenir varietat de verdures i menjar les de temporada, per això anar un cop a la setmana al mercat es ideal. Si vas al súper, fes una llista de la compra intel·ligent, et serà més fàcil que anar comprant a mesura que vas passant pels prestatges ple de temptacions i de menjar que vas decidir abandonar.
Si menges carn, redueix la carn vermella i canvia per carn blanca, de confiança i no per pollastres que ja saben que estan hormonats, que si els injecta antibiòtics i que mengen pinsos de mala qualitat… Millor menjar poc i de qualitat que molt i dolent. Lo mateix amb els ous i amb el peix, evita els peix de piscifactoria com el salmó i els peixos blaus molt grossos com la tonyina, millor les sardines, els seitons, el verat, la melva, etc… No cal menjar proteïna animal cada dia, les proteïnes també estan en el món vegetal. Una dieta saludable es basa en aliments del món vegetal.
Ja per terminar! Tan important es la meta com el camí. Gaudeix dels moments que estàs cuinant i nodrint el cos amb justícia i amabilitat, veuràs aviat la recompensa. Agraeix de tot allò que disposes per menjar i no t’oblidis de felicitar-te pels teus assoliments, encara que siguin molt petits. Ves al teu ritme i pensa que la cuina es un espai ple d’oportunitats i que cada dia tenim de nou l’ocasió de nodrir, com cal, la millor versió de tu mateix .


Comparteix el podcast