Per Anna Urrutia Marpons.

Terapeuta Gestal i corporal. Educadora social experta en addiccions. Acompanyant en emocions i dieta en Macroseny.

Quan una persona pren qualsevol droga, hi ha una ingesta voluntària que pot ser més conscient o menys, però és voluntària. És a dir, que la persona que pren drogues les pren perquè vol recórrer a l’efecte que produeixen. En el cas del sucre, pot esdevenir una addicció molt inconscient si no mirem bé les etiquetes del que mengem, ja que el sucre està per tot arreu i a la gran majoria dels productes. Moltes vegades estem prenent sucre sense saber-ho. Hi ha gran quantitat de productes que porten sucre blanc refinat i sense cap tipus de nutrient entre els seus ingredients. Són la majoria de productes processats, que és el que venen en major mesura els supermercats convencionals com  pizzes, patés, pa de motlle, conserves, torradetes de pa, pots de tomàquet fregit, sofregits, embotits, congelats  i un reguitzell de productes, que no aliments, que ens passen per alt perquè no són productes de gust totalment dolç.

Per què la indústria alimentària, que és de els indústries més poderoses del planeta, posa sucre a la majoria de productes?

Una resposta és perquè el sucre pot esdevenir un conservant i alhora va deixant addictes pel camí, que segueixen comprant setmana rere setmana els seus productes, entrant, en una mena de cercle viciós difícil de trencar si no s’hi posa consciència. Actualment hi ha unes 10 multinacionals molt conegudes i publicitades arreu que dominen el “cotarro” mundial de les vendes d’aquest tipus de productes (són marques que fabriquen refrescos amb gas, cremes de cereals per a bebès, cereals per a l’esmorzar, etc…). Aquestes multinacionals són propietàries o estan fusionades amb altres marques també molt conegudes. No podem obviar que la indústria alimentària genera mil de milions d’euros cada any arreu del món. Quantitats sucoses, interessos econòmics, necessitat de les empreses de subsistir… tots tipus d’interessos passen per sobre de la d’oferir productes saludables als seus consumidors.

Entre algun dels estudis publicats que es poden trobar, n’hi ha un de curiós : Un comitè de científic francès, expert i teòricament independent va negar la correlació entre la ingesta de sucre i productes sucrats i l’obesitat. Cridava l’atenció un estudi així ja sempre se’ns havia dit al contrari. L’enigma, fàcil d’esbrinar…darrera del finançament d’aquest estudi hi havia una gran multinacional de refrescos amb gas. Aquest és un dels molts exemples,  on un comitè de persones deixa de ser independent i veraç a canvi de gratificacions econòmiques. Si hi ha estudis que neguen la correlació entre el sucre i una malaltia com l’obesitat, empreses com la famosa marca de refrescos pot campar lliurement per els mercats. Seria injust i poc curós afirmar que tots els estudis que es fan estan manipulats, però si que és cert que molts d’ells serveixen als interessos econòmics de les grans multinacionals de la indústria alimentària.

Què podem fer, nosaltres, els consumidors davant d’aquesta “epidèmia” del sucre i de productes sucrats per tot arreu?

El camí passa per prendre molta consciència de QUÈ COMPREM? ON HO COMPREM? A QUI HO COMPREM?

No es tracta de demonitzar el sucre. Però si de posar de manifest de tots els perjudicis que ens crea si no hi parem atenció. Més enllá del mal que  el sucre fa a l’organisme afecta la manera com percibim el món, com ens sentim amb nosaltres mateixos i com ens relaccionen. L’alimentació macrobiòtica ens ajuda a trobar l’equilibri a tots els nivells a través d’aliments naturals que no són extrems i que ens mantenen frescos, vitals i plens d’energia.  Aquests aliments són tals com els cereals integrals, les llegums i altres proteïnes vegetals, les verdures de tots els tipus, els fruits secs, les llavors, les algues marines, la fruita local i de temporada, entre altres. La seva correcta combinació ens ajudará a tenir una consciència més plena, regulant i optimitzant tots els sistemes del nostre organisme des de una perspectiva integral i holìtsica que contempla els essers humàns, la salut i el benestar en totes les seves dimensions: corporals, mentals, emocionals, espirituals, socials i culturals.

Què podem fer per desenganxar-nos de certs aliments o de certs productes que no ens fan bé? Com podem ser cada vegada més lliures?

El més important és deixar-se ajudar en el reconeixement de certes addiccions, ja sigui al menjar en general o a productes concrets que no podem parar de consumir o minimitzar. I és important acudir a un assessor dietètic que treballi també els aspectes emocionals de l’addicció, així com el seu acompanyament.   Si fem una dieta sense prou nutrients és bé possible que desitgem els aliments extrems i insans que contrarestin la manca de vitamines i minerals. L’ assessor nutricional o dietètic ens ajudarà  a trobar e camí perrecuperar o restablir l’equilibri del nostre cos, pensament i emocions de manera personalitzada, amb unes pautes que respondran a les nostres necessitats diàries i segons el tipus de activitats que fem, tenint en compte, els nostres objectius personals i recomanant aliments i, les seves combinacions, de la qualitat energètica que correspón el que realment necessitem.

Però els desitjos i l’ansietat per menjar també poden indicar alguna mancança emocional, ja que de vegades utilitzem el menjar per omplir un buit provocat per falta d’acceptació, plaer, suport o amor.. . Ens compensem amb el menjar. Quan l’ansietat per menjar apareix és important no jutjar-se, no culpabilitzar-se. En aquests moments és interessant observar-se amb curiositat i viure-ho com una oportunitat per poder desxifrar els missatges que hi ha darrere d’aquest desig o falsa necessitat per a decidir conscientment què és el millor per nosaltres i el nostre cos. Moltes vegades repetim patrons i conductes que tenim automatitzades i que en algun moment van ser d’utilitat en algunes situacions, però que ja no ens serveixen.

El terapeuta emocional amb coneixements de dietètica també ens pot ajudar a identificar què és el que ens passa, quina és la relació que tenim amb el menjar i amb alguns productes en particular, així com també, sortir de la dependència i establir una relació sana amb la nostra alimentació. També ens pot ajudar a descobrir si el que sentim és una gana autèntica, o una gana més de caire emocional, si mengem per ansietat, estres o avorriment i com aturar aquest comportament que tapa l’angoixa momentàniament, però no ens ajuda a mig o llarg plaç ni a viure millor. Per tal s’utilitza diferents tècniques terapèutiques com la teràpia Gestalt i la Corporal, per  acompanyar processos individualitzats de creixement personal. S’ acompanya en l’escolta del cos i de les emocions a través diferents exercicis, de moviment i de la respiració proporcionant una guia i un pla individualitzat per anar superant totes aquelles coses que no ens fan sentir bé amb el nostre cos i amb amb les nostres emocions. Aconseguir un benestar físic i emocional és possible i més fàcil quan ens deixem acompanyar per a professionals que ténen molt en compte aquesta relació entre cos, ment, emocions i entorn social.


Somos lo que compartimos